fredag 12. september 2008

Antsirabe

Jeg får ikke lagt ut bilder nå. Bloggen er litt teit, men håper jeg får gjort det snart…

Vi dro til Antsirabe på søndag. Her har NMS drevet misjon lenge, og den norske skolen (skolen for norske misjonærbarn) har bla vært her. Det er en himla stor misjonsstasjon, og det er veldig fint her. Dessuten driver FLM (den gassiske lutherske kirken) masse forskjellig arbeid her i byen. Denne uka har vi besøkt noen av disse institusjonene sammen med Lilliann.

På tirsdag var vi i Betafo. Det er en historisk plass. I 1875 ble den første gassiske lutherske kirka grunnlagt der. Det var spesielt å være der og tenke på alt som har skjedd med den kirka siden da. FLM har nå ca. 2,5 millioner medlemmer. Det finnes jo også andre kirkesamfunn her som katolikker, anglikanere, reformerte, pinsevenner osv… Et sted leste jeg at de kristne kirkene omfatter ca 47% av landets befolkning, men i en annen bok sto det så mye som 58%.

Ellers har vi besøkt Tombotsoa (Den største av FLMs tre jordbruksskoler), en døveskole hvor det går ca. 200 elever (og alle utenom fire bor på internat!), et barnehjem og et senter hvor folk får hjelp til utdanning (det er også barnehage der så alenemødre kan ta utdanning uten å bekymre seg for hvor barna skal være imens). Det drives veldig mye bra sosialt arbeid her.

Den lutherske og den reformerte kirke på Madagaskar har en lekmannsbevegelse som kalles Fifohazana, vekkelsesbevegelse. Vekkelsesbevegelsen er en slags organisasjon av frivillige diakoner som innvies etter to års bibelopplæring og opplæring i det arbeidet de skal være en del av. Disse diakonene kalles mpiandry som direkte oversatt betyr hyrder, det er dette uttrykket vi bruker på norsk om disse. Vekkelsesbevegelsen kalles derfor også hyrdebevegelsen. Hyrdene tar seg av syke, gjerne slike som ingen andre tar seg av. Hyrdebevegelsen har såkalte Tobier. Det er små landsbyer av hyrder og syke.
I dag besøkte vi en Toby og vi var på et vekkelsesmøte i den tobien. Møtene består gjerne av vitnesbyrd, sang, forbønn og åndsutdrivelse. Vi har som tidligere nevnt hatt undervisning om hyrdebevegelsen, så det var veldig interessant å se en toby, og å være med på møte der.

Jeg tror det er veldig viktig at vi får se noe av alt arbeidet FLM driver. Det er jo denne kirka vi skal jobbe for. Det er veldig mye bra som blir gjort, og det er gøy å se at folk som jobber på de forskjellige institusjonene brenner for det de jobber med:-)

1 kommentar:

Undikken sa...

hei!
hores ut som alt gaar riktig saa bra med deg i Madagaskar! jeg er for oyeblikket i guatemala, og har vaert gjennom baade cuba og costa rica paa min ferdig..mange nye opplevelser aa ta inn!
vi har ogsaa blogg side, saa det er bare aa skjekke ut den ogsaa.. mener det skal komme opp bilde ved siden av kommentaren,hvis ikke er adressen www.earthwalkersblog.blogspot.com
klemmer fra helene og onske om alt vel